COLLECTIV4 ARCHITECTS

Leuvens bureau voor architectuur en interieur sinds 2000.

Adres

Engels Plein 35/0104
3000 Leuven

Telefoon

+32 2 888 79 28

ONHERKENBAAR

Snijden in een Fermette

Ongelooflijk maar waar: ooit was dit een fermette.

De benedenverdieping van de vroegere fermette werd volledig gestript. In de plaats kwam er een lange open ruimte met links van de inkom een bureau en rechts de ruime living. Het achterste deel van de benedenverdieping werd deels opengewerkt tot een overdekt terras, met rechts daarvan de keuken.

“Ons vorige huis knapten we zelf op, en dat was een hele klus, want het regende binnen toen we het kochten”, vertelt Katrien. Maar net toen het af was, veranderde haar man Olivier van baan, en dus moest het gezin noodgedwongen uitkijken naar een nieuwe woning, dichter bij dat nieuwe werk. “Het was dat of elke dag een paar uur in de file gaan staan…” Nadat ze eerder iets in de buurt waren mislopen, ontdekten ze in Holsbeek bij Leuven een oude fermette uit 1965, met een bos als tuin. “De binnenkant was mooier dan de buitenkant”, zegt Katrien, die na een carrière als paradontologe twee jaar geleden de interieurzaak Thelma Coffee and Design opende in Leuven. Een paar jaar eerder had het koppel tijdens openhuizenweekend ‘Mijn huis, mijn architect’ Mattias Camps van Collectiv4 Architects leren kennen, en toen ze deze fermette in het vizier kregen, vroegen ze hem om mee te gaan kijken. Voor het koppel stond al snel vast dat er een grondige verbouwing zou komen. Ze legden hun ideeën in de vorm van een moodboard dat Katrien samenstelde aan de architecten voor. “We wilden een sobere woning, afgewerkt met hout en polybeton, en er mocht een vleugje Scandinavische stijl in zitten. Verder wilden we het niet te statisch. Een huis moet flexibel zijn, ik wil mijn meubels af en toe van plaats kunnen veranderen. En we wilden niet één, maar twee open haarden.” Mattias: “Soms laat de bouwheer alles aan de eigenaar over en is er weinig dialoog. Maar hier was het een echte samenwerking. Dat Katrien en Olivier voor alles open stonden, maakte het extra aangenaam.”

OPEN HUIS

Het interieur van de benedenverdieping werd volledig gestript. Het enige wat nog aan de vroegere structuur herinnert, zijn de raamopeningen in de achtergevel. Als je de voordeur binnenstapt, kom je via een open hal rechtstreeks in de langgerekte living. Links ligt een open bureau, in het midden de living en ernaast een grote leefkeuken met donkergroene kasten van betonplex, een ontwerp van de architecten. Boven ging het zadeldak eraf. Het werd vervangen door een verdieping in houtskeletbouw, met drie slaapkamers voor de kinderen, een badkamer met en suite douche en een master bedroom met dressing. Een houten terras omzoomt de volledige verdieping.

JONGE MERKEN

Katrien houdt ervan om jonge merken of ontwerpers te ontdekken, iets wat ze ook doet in haar winkel. Op verschillende plaatsen in huis zie je bijvoorbeeld werk van het jonge Leuvense talent Koffie en Staal. Andere merken die Katrien verkoopt en in huis heeft, zijn House Doctor en Serax. Intussen heeft ze de focus van haar winkel verlegd naar kleding (binnenkort kun je er zelfs terecht voor een jong Belgisch yoga- label), maar interieurdecoratie zit Katrien in het bloed en in haar huis opteerde ze voor een fris geheel in Boho-stijl, de stijl die typisch is voor haar geliefde Ibiza.

SLIM MET ENERGIE

Het huis is uitgerust met de nodige energiebesparende technieken. De verdieping in houtskeletbouw werd extra goed geïsoleerd en de bewoners kozen bewust voor vloerverwarming op basis van een grondwater-warmtepomp, die zich in een technische ruimte in de tuin bevindt. De inrichting van de tuin is nog niet helemaal af, maar van het zwembad en de terrassen kunnen de bewoners al volop genieten. Binnenkort start Katrien met een opleiding tot yoga-leerkracht. “Ik droom ervan om hier en in mijn winkel yogasessies aan te kunnen bieden…”

 • Locatie

  HOLSBEEK

 • Oplevering

  2015

 • Programma

  Bouwen van een ééngezinswoning

 • Duurzaamheid

  Houtskeletbouw / PV-panelen / Ventilatie Systeem-D

 • Publicatie
  Feeling Wonen