COLLECTIV4 ARCHITECTS

Leuvens bureau voor architectuur en interieur sinds 2000.

Adres

Engels Plein 35/0104
3000 Leuven

Telefoon

+32 2 888 79 28

’60

Bungalow in het groen

Wanneer je de vraag krijgt om een woning uit het verleden van een collega aan te pakken, is de eerste vraag: hoe grijp je in met respect voor het origineel.

De bouwheer kwam exact met deze vraag naar ons. Na een kort vooronderzoek, waarbij we zo veel mogelijk documenten en historische data hebben verzameld over het project zelf en de bouwstijl van die periode (jaren 60), zijn we tot de conclusie gekomen dat we de buitenschil met enkele nieuwe details (in de geest van die tijd) de noodzakelijke upgrade konden geven. Het buitenschrijnwerk is ook de dragende structuur van het dak. Dit wordt vervangen door nieuw buitenschrijnwerk) dat energetisch voldoet aan de huidige normen, zonder het esthetisch aspect te wijzigen. Het introduceren van gekleurde vlakken in de ramen/deuren is een toevoeging aan het originele ontwerp dat duidelijk moet maken dat dit een bescheiden meerwaarde kan betekenen voor de woning.

Het interieur wordt ook volledig aangepakt, met inbegrip van de noodzakelijke energetische ingrepen (geothermische warmtepomp, ventilatie D, PV-panelen, …). Ook voor het interieur gaan we terug naar de geest van het origineel, maar met enkele toevoegingen die het comfort verhogen en beter aansluiten bij deze tijd.

 

 • Locatie

  HAACHT

 • Oplevering

  2022

 • Programma

  Restauratie en inrichting van een bungalow uit de '60

 • Duurzaamheid

  Vervangen van originele ramen en beglazing / PV-panelen / Ventilatie Systeem-D / Geothermische warmtepomp